Bio

Gerbert van der Aa (Esch, 1968) is historicus en journalist, gespecialiseerd in Noord- en West-Afrika. Ik werk als onafhankelijk freelancer. Mijn artikelen zijn onder meer te lezen in Elsevier, NRC en de Volkskrant. Ook ben ik regelmatig als “Afrika-deskundige” op radio en tv. Ik schreef vier boeken – Nigeriaanse toestanden (2005), Dwars door Soedan (2007), Khaddafi’s woestijn (2010), Terug naar Timboektoe (2014) – en werd twee keer genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs voor reisliteratuur. In 2018 verscheen mijn eerste Engelstalige boek: In Search of the Tuareg. 

Ik woon in Nederland. Ongeveer drie keer per jaar trek ik een maand door Afrika. Soms reis ik met vliegtuig en openbaar vervoer, soms met een oude auto die ik vanuit Nederland dwars door de Sahara naar West-Afrika rijd om daar te verkopen. Een overblijfsel van een oude hobby waar ik 25 jaar geleden mee begon, toen ik geschiedenis studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Als alles goed gaat, wat lang niet altijd het geval is, heb ik een gratis reis.

Na mijn afstuderen in 1994 was ik redacteur Teletekst bij RTL-Nieuws. Ook werkte ik op de redacties van Elsevier en Onze Wereld. Maar het vrije freelance-bestaan bevalt toch het best. Ik schrijf graag over onderwerpen die ik zelf belangrijk en interessant vind, als redacteur moest ik te vaak verhalen maken die ik persoonlijk niet zou lezen.

Ik geloof niet in ontwikkelingshulp, omdat ik in de 30 jaar dat ik nu door Afrika reis nooit het idee heb gehad dat hulp veel verschil maakt. In sommige gevallen doet het zelfs meer kwaad dan goed. Afrikanen kunnen echt zichzelf wel ontwikkelen. En daarbij hebben ze steeds meer succes: het gaat in Afrika een stuk beter dan veel mensen denken.

Gerbert van der Aa