Afrikaanse tijgers

19 december 2007

Afrika is steeds minder een continent van ellende en rampspoed. Weliswaar woeden er een aantal hardnekkige burgeroorlogen – Congo, Soedan, Somalië – maar alles bij elkaar gaat het op een groot aantal punten beter. Een van de duidelijkste voorbeelden zijn de economische groeicijfers, die op dit moment in Afrika gemiddeld hoger zijn dan in de Westerse wereld. In navolging van Azië, zo denk ik, is het nu de beurt aan de Afrikaanse economische tijgers.

Volgens een recent rapport van de Wereldbank was in de periode 2000-2005 het gemiddelde economische groeicijfer in Afrika 4,2 procent. Na meer dan twee decennia is het groeicijfer nu hoger dan de bevolkingsaanwas, waardoor ook de gemiddelde inkomens toenemen. De Wereldbank en andere gezaghebbende instanties, zoals de Economist Intelligence Unit, verwachten dat de groei de komende jaren zal doorzetten.

De goede resultaten zijn niet alleen het gevolg van de toegenomen rol van Afrika als olie-exporteur. Ook landen zonder aanzienlijke bodemrijkdommen – zoals Burkina Faso, Mali, Mozambique, Tanzania en Ethiopië – hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt. Twintig jaar geleden importeerde Afrika bijna al zijn industriële producten, nu valt me op dat er steeds meer lokaal wordt gemaakt. Ethiopië produceert sinds kort zijn eigen auto’s, in Mauritanië maken meerdere zuivelproducenten kamelenmelk in tetrapak. In Nigeria wordt kleding van Adidas en Nike gekopieerd. De industriële revolutie in China begon op dezelfde manier.

Ook beleggers ontdekken Afrika. Het Nederlandse Mango Capital Fund, dat zich voornamelijk op Afrika richt, belegt onder meer in beursgenoteerde bedrijven in Ghana, Tunesië, Nigeria, Malawi en Kenia. De resultaten zijn uitstekend. Sinds de start van het fonds in februari 2006 is de waarde van de aandelen met ruim zestig procent toegenomen. Doordat Mango Capital de beleggingen spreidt over meerdere landen zijn de risico’s betrekkelijk klein.

Veel Nederlanders zien Afrika als een hulpbehoevend continent. De werkelijkheid is een stuk genuanceerder. Misschien wordt dat het best duidelijk in Soedan, waar ik eerder dit jaar zes weken rondreisde. Terwijl de westelijke regio Darfur al bijna vijf jaar geteisterd wordt door oorlogsgeweld, beleeft de hoofdstad Khartoum een enorme economische hausse. Overal worden kantoorflats, wegen en viaducten aangelegd. ‘Dubai aan de Nijl’, is de nieuwe bijnaam van de Soedanese hoofdstad.

khartoum.jpg Nieuw Nieuwe torenflat in Khartoum

____________________________________________________________________________

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s