Afro-pessimisme

19 januari 2009

Afro-pessimisme is wijdverbreid in de westerse wereld. Het instituut Social Watch publiceerde eind vorig jaar een rapport met de voorspelling dat Afrika nog tweehonderd jaar zal lijden onder extreme armoede. Volgens Social Watch kan het tij alleen gekeerd worden door omvangrijke westerse steun.

Als ik dit soort onheilspellende berichten over Afrika lees, vraag ik me altijd als eerste af wat de achtergrond van de onderzoekers is. Is Social Watch een onafhankelijk wetenschappelijk intstituut gelieerd aan een gerenommeerde universiteit, of is het een organisatie die in opdracht van een aantal hulporganisaties onderzoek doet?

Even speuren op internet bevestigde mijn vermoedens. Social Watch wordt gefinancieerd door een aantal hulporganisaties, waar onder het Nederlandse Oxfam Novib. Daardoor zou Social Watch er wel eens belang bij kunnen hebben om de ellende in Afrika te overdrijven, zodat gulle burgers sneller geld storten. Wetenschappers als Paul Collier, een van de meest gerenommeerde armoede-economen, hechten weinig waarde aan dit soort lange termijn voorspellingen. In 200 jaar kan immers veel veranderen.

Hoe ongefundeerd zulke pessimistische voorspellingen kunnen zijn, wordt onder meer duidelijk door te kijken hoe sommige deskundigen vijftig jaar geleden over de toekomst van Azië spraken. Het was niet ongewoon om mensen te horen roepen dat Japan geen enkel vooruitzicht had om zich op korte termijn economisch te ontwikkelen. Afro-pessimisme wortelt vaak meer in onderbuikgevoelens dan in degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s