Beleggen in Afrika

9 april 2008

Als Afrika-optimist kon ik er natuurlijk niet nog langer mee wachten. Sinds vandaag ben ik daarom eigenaar van 150 aandelen Intereffekt Emerging Africa. De 3000 euro die ik inlegde, gaat het fonds beleggen in beursgenoteerde bedrijven in onder meer Nigeria, Algerije en Kenia. Ik ben benieuwd. Haal ik een rendement van 50 procent per jaar, zoals sommige Afrika-fondsen in 2007, of zijn de hoogtijdagen voor de Afrikaanse economiën alweer voorbij?

Ik moet zeggen: tot op heden had ik weinig succes als belegger. Acht jaar geleden investeerde ik 15.000 gulden in een beleggingsfonds van OHRA. Wellicht zou ik zo een pensioen  kunnen veilig stellen, dacht ik, want als free-lancer wordt dat niet automatisch geregeld. Het liep anders. Na de beurscrisis in 2001 waren er van de bijna 7000 euro die ik had geïnvesteerd nog maar 3000 over. Lange tijd dacht ik dat de koersen wel zouden aantrekken, maar begin dit jaar besloot ik al mijn OHRA-aandelen te verkopen. Ik beleg niet langer wereldwijd, maar alleen nog in Afrika.

Het gemiddelde groeicijfer in Afrika tussen 2000 en 2005 was volgens de Wereldbank meer dan vier procent. De afgelopen jaren heb ik met eigen ogen gezien dat het op veel plekken inderdaad beter gaat. Onlangs was ik in Algerije, waar overal investeringen in infrastructuur, woningbouw en telecommunicatie plaatsvinden. Heineken kocht er begin dit jaar een brouwerij, mede omdat de biermarkt er met tien procent per jaar groeit. In Nigeria en Ethiopië opent het ene na het andere nieuwe industriële bedrijf zijn poorten. Zelfs in Kenia, waar etnisch geweld onlangs honderen doden en tienduizenden vluchtelingen veroorzaakte, gaat het econmisch goed. De verhalen dat de economie daar in puin ligt door het recente geweld, zoals te lezen in sommige Nederlandse bladen, zijn zwaar overtrokken. De beurs van Nairobi is al weer op hetzelfde niveau als voor de onlusten.

Als de schijn niet bedriegt ga ik het komende jaar in Afrika geld verdienen. En het mooie is: als het goed gaat met mijn aandelen gaat het goed met Afrika. Want uiteindelijk is economische groei een veel belangrijker middel om armoede te bestrijden dan de vele goedbedoelde projecten van hulporganisaties. Door te beleggen in Afrikaanse bedrijven geef ik ondernemers op het continent een positieve impuls. Dat zet meer zoden aan de dijk dan symptoombestrijding waar de hulp van organisaties als Cordaid en Novib meestal op neer komt. Beleggen in Afrika stimuleert Afrikaans initiatief, ontwikkelingshulp daarentegen creëert afhankelijkheid.

Vergeleken met het financieren van gezondheidszorg of onderwijs is het nadeel van beleggen natuurlijk dat in eerste instantie vooral welgestelde Afrikanen profiteren. Eigenaars van beursgenoteerde ondernemingen in Afrika zijn doorgaans al relatief welvarend. Van de andere kant: het is nogal naief om te veronderstellen dat armoede van de ene op de andere dag zomaar kan verdwijnen. Ook door overal in Afrika klinieken te stichten en voedsel uit te delen krijg je dat niet voor elkaar. Als ik mag kiezen tussen een bijdrage leveren aan een structurele oplossing of het bestrijden van symptomen, kies ik voor het eerste.

Kortom: beleggen in Afrika is de ideale vorm van ontwikkelingshulp. Een win-win situatie die voor alle betrokkenen beter is. 

___________________________________________________________________________________

1 reactie

  1. helemaal mee eens. Ik zit in hetzelfde schuitje als Gerbert (Nairobi, free-lance consultant, geld belegd, geen rendement) maar heb nog net niet de beslissing genomen om de units te verkopen en te re-investen in een Africa fonds…. Hoewel ook Moyo en vele anderen groot rendement voorspellen voor Afrika aandelen/fondsen… Nog even advies vragen, en dan…..
    Wim
    Nairobi


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s