Darfur

22 november 2007

Eerder deze maand was er veel te doen over de tv-actie “Tot zover Darfur”, een initiatief van NCRV-coryfee Aart Zeeman. Volgens Zeeman was er in Nederland te weinig aandacht voor de oorlog in deze westelijke regio van Soedan, die sinds 2003 al 200.000 doden eiste en 2,5 miljoen mensen op de vlucht heeft doen slaan. Van sommige collega’s, zoals Jeroen Corduwener in NRC Handelsblad en hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL-nieuws, kreeg Zeeman het verwijt dat hij meer actievoerder was dan journalist. Zeeman wees die kritiek geïrriteerd van de hand. De tv-actie was voor alles een journalistiek product, zei hij.

Ik heb op vrijdagavond 9 november naar ”Tot zover Darfur” gekeken en kon niet anders dan concluderen dat het journalistieke gehalte tamelijk laag was. Het grote probleem was dat er geen hoor en wederhoor werd toegepast. Diverse malen tijdens de tv-avond viel de term genocide. Dat er discussie is over het gebruik van die term en dat het dodental in Darfur de afgelopen drie jaar sterk is gedaald, kwam niet aan de orde. Daarvoor moesten we zelf research plegen of op maandag het AD lezen, waarin oud-directeur Rony Brauman van Artsen zonder Grenzen forse kritiek leverde op de tv-actie van Zeeman.

Ook was er geen aandacht voor de vaak twijfelachtige rol van hulporganisaties, die elkaar beconcurreren in de gunst van de kijker en zich door de Soedanese regering tegen elkaar laten uitspelen. “Als de ene hulporganisatie teveel kritiek op ons levert”, zeggen de Soedanese machthebbers, “dan sturen we ze gewoon weg en nemen een ander.” Om niet weggestuurd te worden, uiten de meeste hulpverleners maar geen kritiek als een gedeelte van hun hulpgoederen wordt geconfisceerd door de regering of de rebellen. In mijn boek Dwars door Soedan schrijf ik daar meer over.

De Darfur-special van weekblad Vrij Nederland leed aan hetzelfde euvel. Ook daar was nauwelijks hoor en wederhoor. Zo was er een verhaal over de oproep aan bedrijven om niet te investeren in Soedan. Maar over de kritiek op die boycot van onder meer IKV Pax Christi, een van de best ingevoerde Nederlandse organisaties als het om Soedan gaat, lazen we niks in VN.

Allemaal tamelijk schokkend, vind ik. Door een echt journalistieke werkwijze zou de actie “Tot zover Darfur” vele malen informatiever zijn geweest. Nu had de actie meer weg van een publiciteitscampagne van de samenwerkende Nederlandse hulporganisaties.

kampdarfur.jpgVlucht Vluchtelingenkamp in Darfur

____________________________________________________________________

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s