Groene revolutie

18 juli 2008

De stijgende voedselprijzen veroorzaken internationaal grote bezorgdheid. Met name in Afrika dreigt een ramp, zo hoor ik om me heen. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties riep begin juni in Rome op tot een ‘groene revolutie’. Andere wereldleiders sloten zich bij hem aan. Miljarden euro’s zijn volgens Ban Ki-Moon nodig om de landbouw in Afrika een impuls te geven. Diverse nieuwe hulpprogramma’s worden geïnitieerd.

Wat veel betrokkenen negeren, is dat de ‘groene revolutie’ in Afrika al in volle gang is. Uit cijfers van de FAO (de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw) blijkt dat de agrarische productie in het West-Afrikaanse Niger, waar ik in mei twee weken rondreisde, sinds 1985 is verdubbeld. Dat betekent dat de voedselproductie sneller toeneemt dan de bevolking.

Ook in andere landen in West-Afrika gaat het goed met de landbouw. Net als in Niger verdubbelde in Mali en Burkina Faso de totale productie de afgelopen twintig jaar. Nigeria en Ghana boekten zelfs nog meer groei. Soms veroorzaakt relatief weinig regen of een insectenplaag een lichte terugval, zoals in 2005, maar inmiddels hebben de meeste landen de stijgende lijn weer hervonden.

De vooruitzichten voor verdere groei zijn goed. Overal in Afrika is volop onontgonnen landbouwgrond. Ook de opbrengst per hectare kan omhoog. De meeste Afrikaanse boeren hebben kleine bedrijven. Ze bewerken het land met de hand en gebruiken slechts spaarzaam kunstmest. In Niger, waar gierst het meest geteelde voedselgewas is, zijn vrijwel nergens traktoren op de akkers te zien. Zelfs een os met een ploeg is zeldzaam.

Het International Food and Policy Research Institute (IFPRI), gevestigd in de Verenigde Staten, was in 2004 een van de eerste instellingen die de aandacht vestigden op het Afrikaanse landbouwsucces. Een IFPRI-medewerker verwijt VN-organisaties dat ze bewust nadruk leggen op negatieve ontwikkelingen in Afrika, uit angst dat anders de westerse bereidheid om hulp te geven zal afnemen. Dat lijkt mij een juiste analyse.

________________________________________________________________________________________

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s