Let op Marokko

2 maart 2009

Tijd voor een update over beleggen in Afrika, waar ik een jaar geleden zo enthousiast over was. Hoewel alle financiële instellingen voorspellen dat Afrikaanse economieën dit jaar in tegenstelling tot die in het Westen zullen blijven groeien, zijn de beurzen in de meeste Afrikaanse landen net zo hard gekelderd als elders in de wereld. Mijn aandelenpakket van 3000 euro is nog slechts de helft waard.

Positieve uitzondering is Marokko. Terwijl de beurzen in Nigeria en Egypte bijvoorbeeld met meer dan 50 procent daalden, was het verlies in Marokko slechts twintig procent. Ik was eind vorig jaar in Marokko, waar ondanks de crisis groot optimisme heerst. De verwachting onder industriëlen is dat de economie van hun land binnen tien jaar op hetzelfde niveau is als die van Europa. Dat lijkt mij niet onwaarschijnlijk.

De beurzen in de meeste Afrikaanse landen zullen, denk ik, sneller herstellen dan in Europa, Azië en Amerika. Het IMF bracht onlangs een alarmerend rapport uit over Afrikaanse economiën, maar het pessimisme in dat rapport was erg overdreven. Uit cijfers van centrale banken en andere internationale instellingen blijkt dat Afrikaanse economieën er een stuk minder slecht voorstaan dan economieën elders ter wereld.

Volgens de Economist Intelligence Unit, een instituut dat in tegenstelling tot het IMF geen verborgen agenda heeft, zal de economische groei in 2009 vrijwel overal in Afrika naar verwachting meer dan drie procent bedragen. Westerse economiën daarentegen zullen dit jaar bijna allemaal krimpen.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s