Milieudefensie net zo fout als Shell

27 mei 2010

Opnieuw voert Milieudefensie campagne tegen Shell in Nigeria. Dit keer is het verwijt dat de oliemaatschappij op grote schaal gas affakkelt in het West-Afrikaanse land. Daardoor veroorzaakt Shell in Nigeria net zo veel broeikasgas als de helft van het Nederlandse wagenpark, klaagt de milieu-organisatie. In principe heeft Milieudefensie gelijk dat het affakkelen van aardgas onnodig is, omdat het ook opgevangen kan worden voor menselijk gebruik. Daarom ook wil Shell ermee stoppen. Maar wat de organisatie niet meldt, is dat er uit veiligheidsoogpunt soms goede redenen zijn om af te fakkelen. Bij opvang en transport van gas bestaat gerede kans op explosies, helemaal in een slecht georganiseerd land als Nigeria. Door affakkelen zijn ongelukken te voorkomen.

In de huidige publiciteitscampagne van Milieudefensie – die bestaat uit spotjes op de radio, een handtekeningenactie en de website http://www.nigeriabrandt.nl – is vreemd genoeg geen enkele aandacht voor dit veiligheidsargument. Door de eenzijdige nadruk op de uitstoot van broeikasgas wordt het Nederlandse publiek op een wel erg twijfelachtige manier tegen Shell opgezet. Milieudefensie schrijft dat het affakkelen van gas in Nigeria in principe is verboden. Maar onder welke omstandigheden het wel is toegestaan, is op de website niks te vinden. Van een serieuze actiegroep zou je meer zorgvuldigheid verwachten.

Een van de grootste problemen rondom de oliewinning in Nigeria zijn criminelen die op grote schaal olie- en gaspijpleidingen aftappen. Een gat maken in een buis waar alleen olie door stroomt is niet zo gevaarlijk, maar een buis doorboren met gas heeft de afgelopen jaren al meerdere malen hele grote rampen met honderden slachtoffers veroorzaakt. Ondanks explosiegevaar gebruiken Nigerianen gestolen gas in gecondenseerde vorm als alternatief voor benzine. Dit tegengaan is niet makkelijk. Bewaken van de leidingen is ingewikkeld in een onherbergzaam en arm gebied als de Niger-delta, het centrum van de Nigeriaanse oliewinning. Ander probleem is dat corrupte politieagenten niet zelden een oogje dichtknijpen.

Milieudefensie sluit om onduidelijke redenen de ogen voor de gevaren die ontstaan door te stoppen met affakkelen. Zolang het niet lukt om olie- en gaspijpleidingen in Nigeria effectief te beveiligen, zou je zelfs kunnen zeggen dat Shell door het affakkelen van gas mensenlevens spaart. Wie houdt van scherpe formuleringen kan nog verder gaan en stellen dat Milieudefensie het terugdringen van de C02 uitstoot blijkbaar belangrijker vindt dan het redden van mensenlevens in Afrika. Shell kan zonder twijfel zijn manier van werken in Nigeria verbeteren, maar Milieudefensie opereert in dit geval zeker zo laakbaar.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s