Shell in Nigeria

28 oktober 2008

Shell krijgt vaak het verwijt dat het in Nigeria het milieu ernstig vervuilt. Vooral daardoor zou de lokale bevolking in opstand zijn gekomen. De werkelijkheid is anders, zo zag ik toen ik eerder deze maand in de olierijke Niger-delta in Nigeria was. De meeste Nigerianen interesseren zich helemaal niet voor het milieu. De werkelijke oorzaak van het geweld zijn corrupte regeringsfunctionarissen die het geld uit de olie-export in eigen zak steken, waardoor het grootste deel van de bevolking in armoede leeft. De onhandige manier waarop Shell reageerde, wakkerde het geweld aan.

De grootste fout die Shell maakte was dat het de onvrede onder de bevolking probeerde te sussen door de rol van de overheid over te nemen. Het bedrijf bouwde onder meer scholen, ziekenhuizen en waterleidingnetwerken. Soms deelde de oliemaatschappij gewoon geld uit aan ontvreden Nigerianen. Vaak gaf Shell toe aan terreur. Met name bevolkingsgroepen die geweld gebruikten kregen steun. Ontvoerders van Shell-personeel ontvingen soms tienduizende dollars losgeld. Dat moedigde andere Nigerianen aan hetzelfde te doen. Inmiddels is de Niger-delta een soort Afghanistan waar niemand nog veilig is. Het lijkt er sterk op dat Shell binnenkort moet vertrekken.

Organisaties als Amnesty International en Milieudefensie lijken niet te beseffen wat er werkelijk in de Niger-delta aan de hand is. Zij zoeken nog steeds de publiciteit met acties die Shell beschuldigen van milieuvervuiling. Zelden hoor je van Milieudefensie dat de meeste vervuiling in de delta tegenwoordig veroorzaakt wordt door dieven, die oliepijpleidingen illegaal aftappen om het zwarte goud daarna te verkopen of zelf te raffineren. Daarbij wordt op grote schaal gemorst. Activisten moeten hun pijlen richten op de corrupte Nigeriaanse regering. Die kan in de delta echt wat veranderen. Niet Shell. Maar actie voeren tegen een corrupte regering verkoopt natuurlijk niet zo goed. Een multinational is een makkelijker doelwit. Het aanklagen van Shell levert in Nederland en andere westerse landen veel meer publiciteit op dan het aanklagen van de Nigeriaanse regering.

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s