Khaddafi’s woestijn

Moeammar al-Khaddafi, al veertig jaar de onbetwiste leider van Libië, is een ongeleid projectiel. Jarenlang steunde hij overal ter wereld terroristische organisaties. Nu volgt hij een minder gewelddadige koers, al is zijn afkeer van het Westen gebleven. Economie, politiek, rechtspraak: de hele Libische samenleving is georganiseerd volgens een eigenaardig soort logica vol tegenstrijdigheden. Maar Khaddafi is niet helemaal gek. Als het hem te heet onder de voeten wordt, zoals na de Lockerbie-aanslag, is hij verstandig genoeg om in te binden. Hij wil niet eindigen als Saddam Hoessein.

De pers over Khaddafi’s woestijn:

“Het is Van der Aa gelukt om in een helder reisverslag een interessante inkijk te bieden in de Libische samenleving.” (NRC Handelsblad en NRC Next)

“Van der Aa schetst levendig de bizarre kanten van Khaddafi” (de Volkskrant)

“Buitengewoon lezenswaardig” (nu.nl)

“Het zijn de ontmoetingen met gewone Libiers die het boek zo plezierig maken” (Brabants Centrum)

“Intrigerend” (Internationale Samenwerking)

“Van der Aa levert ons opnieuw een scherpe blik” (ZemZem)

Fragment uit Khaddafi’s woestijn:

In Tripoli voetbalt vandaag de lokale favoriet al-Ittihad tegen al-Akhdar uit de stad al Bayda. Op het plein voor het stadion, dat plaats biedt aan 40.000 toeschouwers, hebben zich honderden supporters verzameld. Sjaals en vlaggen in de kleuren van al-Ittihad, rood en wit, zijn te koop. Ik schaf een vaantje aan om in mijn auto te hangen. Op de parkeerplaats naast het stadion staan bestelbusjes van de Libische mobiele eenheid. Mannen in blauwe uniformen met helmen en wapenstokken houden de supporters in de gaten.
‘Als het even kan bezoek ik elke thuiswedstrijd’, zegt Masri, een ingenieur die samen met zijn twee zoons en dochter op het plein voor het stadion staat. Masri, met jampotbril en baard, heeft net kaartjes gekocht. De goedkoopste kosten 3 dinar (ruim 1,5 euro). Zijn vrouw is thuis gebleven. ‘Volwassen vrouwen gaan in Libië niet naar voetbal’, legt Masri uit. ‘Dat is niet gepast.’
Al-Ittihad is de club van Saadi al-Khaddafi, een van de zeven zoons van de grote leider. Hij is de belangrijkste geldschieter. Nadat Saadi in 1996 het initiatief nam voor betaald voetbal in Libië, speelde hij zelf enkele jaren voor de club. Inmiddels is hij gestopt. Vaak bezoekt Khaddafi-junior de wedstrijden van al-Ittihad, maar volgens supporters op het plein is hij vandaag nog niet gesignaleerd. De kans bestaat dat hij zich vlak voor de wedstrijd per helikopter laat invliegen, zo hoor ik om me heen.

Boek kopen? Stuur mij een e-mail