Nieuws

 
ONDERWEG NAAR AUSTRALIË
 
Voor het tijdschrift van de Nederlandse Camper Club maakte ik een portret van Cor en Grietje Doorten, die in hun Toyota onderweg zijn naar Australië en die ik eind vorig jaar tegenkwam in Mali. In Elsevier verscheen mijn reportage over Afrikaans verzet tegen VN-vredesmissies: “Een verderfelljk neo-koloniaal instrument”. Verder schreef ik over Algerijnse asielzoekers die in werkelijkheid vaak Marokkaan zijn, over extreem-rechts in Tunesië, recycling in Mauritanië en de beruchte grensovergang bij Rosso in Senegal.
 
20221121_112830
 
10 mei 2023
____________________________________________________________
 
ARABISCH RACISME IN DE SAHEL
 
Afgelopen maand verschenen opnieuw verhalen die ik eind vorig jaar maakte in Mauritanië, Senegal en Mali. Wordt Vervolgd publiceerde mijn reportage over de Peul, een nomadenvolk uit de Sahel dat opmerkelijk vatbaar is voor de ronselpraktijken van IS en al Qaida. Hoe komt dat? Verder schreef ik over de geschiedenis van Arabisch racisme in de Sahel, de zoektocht naar de verdwenen stad Atlantis, oude Peugeot stationwagens in Senegal en de presidentsverkiezingen in Nigeria. Als laatste: de inschrijving voor de reis naar Mauritanië, die ik elk jaar in november organiseer, is geopend. Kijk hier als je meer wil weten over deze geheel verzorgde Sahara-expeditie.

 

 
tsjaad 2010 107
 
 
4 maart 2023
____________________________________________________________
 
MELK VOOR AFRIKA
 
In West-Afrika zijn miljoenen koeien, maar bijna alle landen importeren op grote schaal melk, uit onder meer Nederland. Hoe komt dat? Voor NRC ging ik op onderzoek in Mauritanië. Ook schreef ik over de export van Nederlandse plofkip naar Mali. Voor Elsevier maakte ik in datzelfde land verhalen over de groeiende onvrede over de Russische militaire interventie en over de positieve gevolgen van de recente extreme regenval. Ook verscheen een kort stukje over de toegenomen Algerijnse gasexport naar Europa, mede waardoor we Russisch gas helemaal niet meer nodig hebben. 
 
16 januari 2023
____________________________________________________________
 
MAROKKAANSE CHANTAGE
 
Vorige week keerde ik terug van een reis door Senegal, Mauritanië en Mali. Een maand lang verzamelde ik materiaal voor reportages die in het nieuwe jaar zullen verschijnen. Op NPO Radio 1 vertelde ik alvast over wat ik aantrof in Mali. Elsevier publiceerde tijdens mijn afwezigheid drie verhalen die al even op de plank lagen: over de terugkeerdeal met Marokko, de Nederlandse uienexport naar Afrika en de ingestorte olieproductie in Nigeria. In Wordt Vervolgd verscheen mijn stuk over een Zuid-Soedanees, die vijf jaar geleden als kind de doodstraf kreeg maar nu weer vrij rondloopt.
 
marakech 041
 
 
16 december 2022
____________________________________________________________
 
NUTTELOZE VREDESMISSIES
 
In NRC verscheen mijn opiniestuk waarin ik betoog dat we beter kunnen stoppen met VN-vredesmissies. Verder schreef ik een verhaal over het Franse bedrijf Bolloré, dat als geen ander duidelijk maakt waarom de afkeer van Frankrijk groeit in Afrika. En ik maakte een kort stukje over het afgenomen geweld in Jemen. Wordt het daar dan eindelijk vrede? Tot slot: door een afzegging kan er dit jaar nog 1 persoon mee naar Mauritanië. De precieze data zijn 4 tot 18 november. Hier vind je meer info over deze volledig georganiseerde reis.
 
DSC_0079
 
13 september 2022

___________________________________________________________

 
RUSLAND IN AFRIKA
 
De strijd in Oekraïne veroorzaakt een nieuwe Koude Oorlog. Voor Elsevier onderzocht ik hoe Rusland in Afrika bondgenoten zoekt tegen het Westen. Verder schreef ik in NRC over het vaak onterechte gebruik van de term klimaatvluchteling en maakte ik korte stukjes over ontvoeringen in Nigeria, de watermaffia op Gran Canaria, cocaïnesmokkel in de Sahara en de oorlog in Libië. Ook verscheen mijn reportage over speciale autobedrijven voor reizigers die met hun eigen fourwheeldrive de wereld over trekken.  
 
1 juni 2022

___________________________________________________________

 
GEITENPLAAG
 
De afgelopen weken verschenen artikelen die ik recent maakte in Mauritanië en Senegal. In Elsevier stond mijn reportage over de geitenplaag in de Sahel. NRC publiceerde een reisverhaal, waarin ik aan de hand van de Libische schrijver Ibrahim al Koni laat zien hoe de Sahara materialisme tegengaat en duurzaamheid stimuleert. Verder deed ik opnieuw verslag van corona in Senegal, in Elsevier en Wordt Vervolgd, en interviewde ik internetondernemer Wouter van Hulten over zijn investeringen in onder meer Kenia. Ik schreef korte stukjes over de recente golf van staatsgrepen in West-Afrika en over de Senegalese hoofdstad Dakar, die in reisgidsen het ““Parijs van Afrika” wordt genoemd. In Columbus verscheen bovendien mijn reisverhaal over Gran Canaria, met onder meer aandacht voor de Berbers die er ooit woonden. Als laatste: de reis naar Mauritanië, die ik in november 2022 organiseer, is bijna vol. Er zijn nog twee plaatsen vrij. Reageer snel als je mee wilt.
 

DSC_0929

16 maart 2022

___________________________________________________________

 
NIEUWE REIS NAAR MAURITANIË – WIE GAAT ER MEE?

Kamperen onder de sterren, brood bakken in het zand, ontmoetingen met nomaden. In november 2022 organiseer ik opnieuw een reis door de Sahara. Tien dagen lang trekken we in twee four wheel drives door Mauritanië. Hier vind je meer info. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

 

DSC_0707

10 februari 2022

___________________________________________________________

 
VACCINEREN IN AFRIKA

Ik ben weer in Nederland, na een lange reis door Senegal en Mauritanië. Op NPO Radio 1 vertelde ik twee keer over corona in West-Afrika. Waarom slaat de pandemie daar veel minder hard toe dan elders ter wereld? Bij Met Het Oog Op Morgen en Dit is de dag deed ik verslag van mijn gesprekken met wetenschappers, vaccinfabrikanten, artsen, verpleegkundigen en gewone burgers. Daarnaast verschenen er twee artikelen die ik onderweg maakte, over recycling en girlpower in Mauritanië. Meer artikelen volgen in het nieuwe jaar.

DSC_0328

17 december 2021

___________________________________________________________

HONGER ALS WAPEN

Voor Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International, schreef ik een verhaal over de oorlog in de Ethiopische regio Tigray. Wat is daar aan de hand? Verder maakte ik korte stukjes over wielerparadijs Andorra en over een mogelijk Afghanistan-scenario in Mali. De komende weken ben ik op reis. Eerst ga ik naar de Canarische Eilanden voor Columbus Travel. Daarna trek ik drie weken door Senegal en Mauritanië, voor artikelen in Elsevier en NRC. 

DSC_0357

6 oktober 2021

___________________________________________________________

HUURLINGEN

Het was rustig deze zomer. Ik schreef de afgelopen periode maar twee artikelen. Het eerste ging over de toenemende bemoeienis van landen in het Midden-Oosten met Afrika, waardoor de spanningen tussen Turkije en de Golfstaten oplopen. Ook schreef ik een verhaal over huurlingen, die in Afrika populair zijn omdat VN-missies falen.

20 augustus 2021

___________________________________________________________

DOOD OP HET SLAGVELD

Naar aanleiding van de opstand in Tsjaad, die president Déby het leven kostte, leverde ik een bijdrage aan het Radio 1 Journaal. In Met Het Oog Op Morgen vertelde ik over de huurlingen in Libië, die al decennialang de hele Sahel destabiliseren. In Elsevier schreef ik daarover. En er is nieuws over de reis naar Mauritanië, die voor november op het programma staat. Alles wijst erop dat die door kan gaan. Een Nederlandse kennis was er deze maand, en stuitte niet op hindernissen. De inschrijving is vanaf heden geopend!

tank

16 mei 2021

___________________________________________________________

CORONA IN AFRIKA

Drie nieuwe verhalen verschenen er de afgelopen weken. Het eerste stuk ging over Marokko, waar de regering #MeToo beschuldigingen misbruikt om opposanten monddood te maken. Daarnaast verscheen er een verhaal over corona in Afrika: recent onderzoek laat zien dat Afrikanen gemiddeld een beter afweersysteem tegen het virus hebben dan Europeanen en Amerikanen. En er was een artikel over een nieuwe klimaatneutrale hightech stad in Saudi Arabië, die het Amerikaanse Silicon Valley naar de kroon moet gaan steken.

 

DSC_0162

23 maart 2021

___________________________________________________________

TSJAAD

Ik reis al maanden niet, maar schrijf soms nog wel een verhaal. Voor het nieuwste nummer van Columbus maakte ik een lange reisreportage over Tsjaad, gebaseerd op een trip van jaren terug, met prachtige foto’s van Paul de Roos. Verder verschenen er een portret van de beruchte Kaniyat-militie in Libië, en twee korte stukjes: over de stilte rondom de Saudische kroonprins, na de moord op journalist Khashoggi, en over de worsteling met democratie in Afrika.

L1020716

17 december 2020

___________________________________________________________

 
LANG GELEDEN

Het was akelig lang stil. Heeft die gast corona, zullen jullie misschien gedacht hebben? Nee, dus. Wel brak ik vier ribben en een sleutelbeen door een val met mijn racefiets. Maar inmiddels ben ik bijna volledig hersteld en verschijnen er weer verhalen. Zo schreef ik onder meer over corona in West-Afrika: Waarom eist het virus daar zo weinig slachtoffers? Ook verschenen er een portret van de Mohamed bin Zayed, de kroonprins van de Abu Dhabi, die zich ontwikkelt tot de machtigste leider van de Arabische wereld en een stukje over de stand van zaken in Libië. Op Radio 1 vertelde ik over de staatsgreep in Mali. Als laatste: De reis die ik in november zou organiseren naar Mauritanië, is vanwege de coronaperikelen helaas een jaar uitgesteld.

DSC_0393

9 oktober 2020

__________________________________________________________

CORONA

Terwijl de wereld in rep en roer is vanwege Corona verschijnt er ook ander leesvoer, zoals reportages die ik maakte in Algerije en omstreken. Elsevier publiceerde een portret van een middenklasse gezin uit Algiers en een kort stukje over de vraag wie in Algerije de macht heeft: de president of iemand anders? Verder verscheen er een artikel over vrouwen in Mauritanië, die ondanks de sharia opmerkelijk veel vrijheid hebben. Ook schreef ik een lang verhaal over de manier waarop islamitische landen omgaan met alcohol en over goudzoekers die met metaaldetectors door de Sahel trekken. De komende maanden ben ik thuis en zul je weinig van me horen. Hopelijk kan ik in het najaar weer op pad.

24 maart 2020

___________________________________________________________

NOGMAALS ALGERIJE (EN DE SAHEL EN LIBIË)

Mijn eerste verhalen uit Algerije zijn verschenen. Elsevier plaatste een stuk over de Algerijnse jeugd, die weinig behoefte voelt om te emigreren naar Europa (maar er wel graag op vakantie gaat). Voor NRC maakte ik een reisverhaal over de zoektocht naar een nieuwe trans-Sahara route en een portret van de Nederlandse missionaris Jan Heuft, die al 50 jaar in Algerije woont, maar geen enkele aandrang voelt om mensen te bekeren. Verder verscheen in Elsevier een verhaal uit de Sahel, waar klimaatverandering goed lijkt uit te pakken en er steeds meer regen valt. Bij Nieuwsweekend op Radio 1 vertelde ik daar ook over. En ik was meerdere malen te horen over Libië, waar de oorlog verhevigt.

DSC_0294

14 februari 2020
__________________________________________________________

ALGERIJE

Ik was weer te horen op Radio 1. Bij de VPRO en Met Het Oog Op Morgen vertelde ik over mijn bezoek aan Algerije. Verder verscheen er een kort stukje over Libische vluchtelingen in Tunis, die vaak opmerkelijk rijk zijn en daardoor luxer leven dan de gemiddelde Tunesiër. Vanaf begin januari verschijnen er meer verhalen over mijn recente reis door Tunesië, Algerije, Mauritanië en Mali. Als laatste, voor wie de eerdere berichten heeft gemist: de inschrijving voor de woestijn-reis naar Mauritanië, in november 2020, is geopend. Meld je snel aan, want vol is vol.

20191110_132533

21 december 2019
__________________________________________________________

MAURITANIË 2020 – WIE GAAT ER MEE?

Afgelopen week keerde ik terug van een lange reis door de Sahara. In Mauritanië organiseerde ik onder meer een geheel verzorgde woestijnexpeditie voor een groep Nederlandse toeristen. In november 2020 doe ik dat opnieuw. In 2 four wheel drives trekken we 10 dagen door de woestijn, langs canyons, duinen en nomadenkampen.  ’s Nachts kamperen we bij een houtvuur onder de sterren, of verblijven in een eenvoudige herberg. Wie gaat er mee? Je vliegt naar Mauritanië, waar ik je oppik op het vliegveld. Alles bij elkaar ben je 2 weken van huis, de totale kosten bedragen ongeveer 2000 euro. Kijk hier als je meer wilt weten, of stuur me een bericht met je vragen. De inschrijving is geopend. Meld je snel aan, want er is maar plaats voor 6 personen.

20191104_171043

1 december 2019
____________________________________________________________

GEVAARLIJKSTE MAN VAN DE SAHEL

Elsevier Weekblad publiceerde mijn portret van Iyad ag Ghali, de belangrijkste jihadistenleider uit de Sahel. In datzelfde blad een stukje over de nieuwe ebola epidemie in midden Afrika. Verder verschenen er twee interviews: op de website van Quote vertelde ik weer eens over mijn hobby, auto’s verkopen in Afrika (gratis link) en met een lokale krant in Boxtel, waar ik opgroeide, sprak ik over de reizen die ik organiseer door de Sahara (ook een gratis link). Bij Nieuwsuur ten slotte vertelde ik over Libië.

26 september 2019
__________________________________________________________

NIEUWE VERHALEN UIT NOORD-AFRIKA

De afgelopen weken verscheen een aantal verhalen dat even was blijven liggen. Elsevier publiceerde mijn laatste stuk uit Marokko – over de kille diplomatieke relatie tussen Marokko en Nederland. Ook was er een nieuw artikel uit Libië: over Afrikaanse migranten die daar gemarteld en afgeperst worden. In een ander verhaal legde ik uit waarom de oorlog daar lang gaat duren. Verder maakte ik een kort stukje in Tunesië, waar een aanzienlijk deel van de bevolking zich meer Europees dan Arabisch voelt. En ik evalueerde op radio en tv de Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali, die in mei stopte. Als laatste: ik heb nog één plek vrij voor de Sahara-reis die ik in de eerste helft van november organiseer. Grijp je kans!

2 juli 2019
___________________________________________________________

TRIPOLI

Begin april was ik in Libië, waar ik met mijn neus in de boter viel. Ik maakte er reportages voor Elsevier en NRC, over de opmars van generaal Haftar en de terreur van de milities. Ook deed ik verslag op radio en tv. Verder verschenen er twee verhalen die ik recent maakte in Marokko, over de groeiende mensensmokkel en de Rif-opstand, en een stukje over de internationale opmars van Afrikaanse mode.

20190409_193839

17 april 2019
___________________________________________________________

GEDEPORTEERD

De afgelopen twee weken waren hectisch. Ik werd Marokko uitgezet omdat ik daar illegaal als journalist zou werken. Voor Villamedia schreef ik een verhaal over wat er gebeurde en hoe Marokko journalisten tegenwerkt (gratis te lezen!). Deze reportage over de opstand in de Marokkaanse Rif zou de reden van mijn uitzetting kunnen zijn. Verder schreef ik een kort stukje over de Marokkaanse stad Marrakesh, die het “nieuwe Ibiza” wordt genoemd. Elke dag van de week kun je daar naar technofeesten en bruisende nachtclubs. En er verscheen een analyse over de toekomst van VN-vredesmissies, die zelden doen waarvoor ze bedoeld zijn. Als laatste: de reis naar Mauritanië die ik in november organiseer is nog niet vol. Er zijn nog drie plaatsen vrij. Wie wil er mee? Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

20181017_164334

1 maart 2019
_________________________________________________________

NIEUW BOEK EN NIEUWE GEORGANISEERDE REIS

Mijn Engelstalige boek In Search of the Tuareg is sinds afgelopen weekend te koop. Leverbaar als paperback en e-book. Verder verscheen in Elsevier, enkele weken terug al weer, mijn portret van de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman. Ik sprak daarvoor onder meer met Jamal Khashoggi, de journalist die niet lang daarna werd vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Ook maakte ik voor Elsevier een reportage in Mali, waar hulporganisaties mensen betalen om aanwezig te zijn bij hun workshops. Dagje VN-cursus, dat verdient lekker. Juist magazine publiceerde mijn portret van de familie Bouchama in Mauritanië. In hun huis staan bijna geen meubels, aan bedden en matrassen doen ze ook niet. In november 2019, ten slotte, organiseer ik opnieuw een 2-weekse reis door de woestijn van Mauritanië. De kosten per persoon zijn ongeveer 2000 euro all in. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

3 december 2018
_________________________________________________________

MIJN EERSTE BOEK IN HET ENGELS

Op 1 december verschijnt mijn eerste boek in het Engels: ‘In Search of the Tuareg’ is een bewerkte en geactualiseerde versie van ‘Terug naar Timboektoe’. Leverbaar als e-book en paperback via onder meer amazon.com. Meer info en voorbestellingen: vanderaa-publishing.com.

TUAREG-FrontCover   TUAREG-Cover-back

Verder maakte ik voor Elsevier een verhaal over de Afrikaanse landen die de meeste migranten richting Europa leveren. Hoe gaat het daar economisch? En ik deed een interview met ondernemer Wouter van Hulten, die investeert in internet in Afrika. Voor NRC maakte ik een verhaal over mijn reis met de flixbus van Frankrijk naar Nederland: de milieuvriendelijkste manier van reizen! Als laatste verscheen in Juist, het maandblad van Elsevier, een lang verhaal over oplevend toerisme naar de Sahara. Vanaf half oktober ben ik weer een paar weken op reis.

10 oktober 2018
___________________________________________________________

GOED NIEUWS UIT DE SAHEL

Voor NRC schreef ik een opiniestuk over hoe klimaatverandering soms positief uitpakt: in de Afrikaanse Sahel regent het nu meer dan 30 jaar geleden. De hulpindustrie probeert dit goede nieuws te bagatelliseren. Ook legde ik in NRC uit waarom het goed is dat Nederland de deelname aan de VN-missie in Mali stopt. Elsevier publiceerde mijn reportage over racisme in de Sahel, waar conflicten tussen witte en zwarte Afrikanen geregeld ontaarden in geweld. En ik maakte voor Elsevier een verhaal over de opheffing van het autorijverbod voor vrouwen in Saudi Arabië, waar niet iedereen blij mee is. Ook  deed ik een interview met Jeroen Kuitenbrouwer, een van de meest gevraagde componisten van muziek en jingles voor radio en televisie. Ten slotte was was ik ook weer te horen op Radio 1. Bij Met het Oog op Morgen vertelde ik over voetbal in Nigeria (vanaf 23:48), dat zich in tegenstelling tot Nederland wel wist te kwalificeren voor het WK.

16 juli 2018
_________________________________________________________

DOOD OF LEVEND?

Op NPO Radio 1 vertelde ik een paar weken geleden over de Libische generaal Khalifa Hafter, die volgens hardnekkige geruchten op sterven zou liggen (vanaf 6.19). Vlak na dit interview dook de generaal ineens toch weer springlevend op, waarna hij voor vredesonderhandelingen naar Parijs vertrok en ik opnieuw op NPO Radio 1 mocht komen vertellen (vanaf 17:35). Verder verschenen de afgelopen weken in Elsevier twee nieuwe korte stukjes uit Mauritanië. Het eerste ging over geld dat ineens niet meer geldig is. Het tweede was een korte reportage over het hoge percentage mislukte huwelijken in deze sharia-staat: Liever scheiden dan polygaam. Ook verscheen er een nieuw artikel uit Mali, waar jihadisten steeds meer scholen dwingen te sluiten zonder dat de VN-missie optreedt. NRC ten slotte publiceerde een stuk over mijn Afrikaanse avonturen op de racefiets.

DSC_0098

1 juni 2018
_________________________________________________________

NUTTELOZE VN-MISSIE

Mijn recente bezoek aan Mali leverde een opiniestuk op over de VN-missie, waar 250 Nederlandse militairen aan meedoen. Ik vraag me eigenlijk al vier jaar af wat het nut is van deze missie en vond het tijd om dat op te schrijven. Ook op radio 1 vertelde ik erover: (vanaf 9.16 AM). Maar er is ook goed nieuws uit de Sahel. In tegenstelling tot Mali slaagt buurland Mauritanië er wel in om terreur effectief te bestrijden. Verder maakte ik in Mauritanië een verhaal over de kunst van het recyclen. Auto’s, koelkasten en telefoons worden hier eindeloos gerepareerd. Als je handig bent, hoef je nooit iets nieuws te kopen. Als laatste schreef ik een analyse over Saudi Arabië, dat een internationale coalitie probeert te smeden tegen Iran. De Amerikaanse president Trump en Israel zijn de nieuwe vrienden. Eind april ben ik een week op Jamaica, voor Columbus Travel.

16 april 2018
_________________________________________________________

KOROKODILLEN IN DE WOESTIJN

De komende vier weken ben ik opnieuw op reis door de Sahel. Eind maart hoop ik weer in Nederland te zijn. Daarnaast verschenen er drie nieuwe artikelen. Juist, het maandblad van Elsevier, publiceerde mijn portret van Just Buma, een Nederlander die al meer dan 20 jaar een camping heeft in de Sahara. In Columbus Travel, een glossy reismagazine, verscheen mijn verhaal over de Rif, een prachtig berggebied in Noord-Marokko waar bijna alle Marokkaanse Nederlanders vandaan komen. Gek genoeg is de regio toeristisch vrijwel onontgonnen. En in NRC stond mijn reisverhaal over een zoektocht naar krokodillen in de woestijn van Mauritanië. Door 6000 jaar klimaatverandering zijn de reptielen langzaam gedegenereerd.

19 februari 2018
_________________________________________________________

NIEUWE ARTIKELEN

De afgelopen weken verschenen nieuwe artikelen van mijn reis door Mali. Elsevier publiceerde een kort stukje over mijn verblijf in Timboektoe. Sinds de VN-missie in 2013 van start ging, is het aantal aanslagen door islamitische extremisten daar alleen maar toegenomen. Ook in Elsevier verscheen mijn reportage over het herstel van cultureel erfgoed in Timboektoe. Verder publiceerde NRC mijn verhaal over hoe Nederlanders in Mali omgaan met de toegenomen onveiligheid. En in Wordt Vervolgd ten slotte mijn reportage over racisme. Al in de zestiende eeuw discussieerden wetenschappers in Timboektoe over de vraag of donker gekleurde Afrikanen dezelfde rechten verdienden als licht gekleurde Afrikanen. Anno 2018 is racisme in Mali nog steeds springlevend.

8 februari 2018
___________________________________________________________

HOE IS HET MET DE FAMILIE KHADDAFI?

Ik ben weer terug van een 5-weekse reis door Mali en Mauritanië. Onderweg maakte ik onder meer een reportage over de toegenomen mensensmokkel in Mali. Ik bezocht de Nederlandse blauwhelmen in de stad Gao, om te horen wat zij tegen mensensmokkel doen. Ook op Radio 1 vertelde ik daarover. Verder verscheen in het Kerstnummer van Elsevier mijn verhaal over de familie Khaddafi: hoe is het met de kinderen van de dode Libische dictator, zeven jaar na het begin van de zogenoemde Arabische Lente? De komende weken verschijnen er meer verhalen.

DSC_0562

16 december 2017
___________________________________________________________

TERUG NAAR TIMBOEKTOE

De komende vijf weken ben ik op reis door Mali en Mauritanië. Ik hoop onder meer Timboektoe te bezoeken, voor het eerst sinds het verschijnen van mijn boek over de Toearegs. Verder verscheen in Elsevier Weekblad mijn reportage over de mythe van de klimaatvluchteling: in de West-Afrikaanse Sahel regent het de afgelopen 15 jaar meer dan voorheen. Maandblad Juist publiceerde een nieuwe aflevering die ik maakte voor de serie Wereldburger: Loes Kuijpers, eigenaresse van een lunchcafé in de Malinese hoofdstad Bamako. En op NPO radio 1 reageerde ik op het nieuws dat Nederland weer een ambassadeur in Libië heeft.

20 oktober 2017
_________________________________________________________
SJI’IETEN VERSUS SOENNIETEN IN NIGERIA

Ik ben weer terug van vakantie! Intussen verscheen in Elsevier mijn reportage sji’ieten versus soennieten in Nigeria, of: hoe de spanningen tussen Iran en Saudi Arabië uitwaaieren naar de rest van de wereld. Ook publiceerde Elsevier een kort stukje over een spoorlijn in Niger, die niet voldoet aan wat er van werd verwacht: “Die Fransen zadelen ons op met oude troep. Waarom krijgen we geen TGV?” En op televisie vertelde ik in EenVandaag over de recente afname van het aantal migranten dat vanuit Libië in Italië arriveert. Hoe zit dat?

DSC_1298

14 september 2017
____________________________________________________________

ONRUST IN DE RIF

In Elsevier Weekblad staat deze week mijn verhaal over de Marokkaanse Rif, waar al maanden gedemonstreerd wordt en waar de wortels van bijna alle Marokkanen in Nederland liggen. Ook verscheen er een nieuwe reportage uit Niger, waar de EU migranten op weg naar Europa probeert tegen te houden. In maandblad Juist staat mijn portret van de familie Doumbia uit Segou, Mali. Vader Boubacar probeerde meerdere malen illegaal naar Europa te reizen, maar is nu gelukkig in Mali. Onlangs bezocht hij Nederland, legaal, op een toeristenvisum. En op Radio 1 vertelde ik over Khalifa Haftar, de machtigste militieleider van Libië (vanaf minuut 50).

24 juli 2017
____________________________________________________________

EU HOUDT MIGRANTEN AL IN DE SAHEL TEGEN

In Oneworld staat deze maand mijn reportage over de EU die in Niger migranten op weg naar Europa probeert tegen te houden. Elsevier publiceerde een kort stukje over de taalstrijd in Kameroen, waar Engelstaligen zich gediscrimineerd voelen door Franstaligen. Op radio 1, ten slotte, vertelde ik over executies en afpersing van Afrikaanse migranten in Libië. Komende week ben ik in Macedonië, voor reismagazine Columbus.

DSC_1418

19 mei 2017
____________________________________________________________

DE WEDUWEN VAN MAIDUGURI

De afgelopen weken verschenen de eerste verhalen van mijn reis door Nigeria, Niger en Mali. Elsevier publiceerde een kort artikel over de snelle bevolkingsgroei (5 miljoen mensen per jaar erbij!) in Nigeria, en wat voor problemen dat zoal veroorzaakt. Ook verscheen er een stukje over Afrikaanse christenen die Geert Wilders steunen. En ik maakte een interview met Nico Vervelde, de directeur van Heineken. In Wordt Vervolgd, het maandblad van Amnesty International, verscheen mijn reportage over Boko Haram: De Weduwen van Maiduguri. En er verscheen een nieuwe aflevering in de serie Wereldburger van Juist: Maaike de Ronde in Marokko. Zoals ik eerder al eens schreef zitten de online versies achter betaalmuren. Als je al mijn artikelen automatisch toegestuurd wilt krijgen, kun je voor 25 euro per jaar een abonnement nemen. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

DSC_0962

8 april 2017
___________________________________________________________

EXPEDITIE

In november organiseer ik een woestijnexpeditie van zo’n tien dagen door Mauritanië. Startpunt van de reis is herberg Bab Sahara in Atar. Ik zet mijn eigen auto in, en huur een tweede ter plekke. Wie wil er mee? Er is plaats voor 5 of 6 personen. Je kunt vliegen naar Nouakchott, waar je wordt opgehaald voor een transfer naar Atar. Een andere optie is om met mij mee te rijden naar Atar, vanuit Bamako in Mali. De totale kosten zijn zo’n 2000 euro per persoon.

8 maart 2017
___________________________________________________________

HONGERSNOOD

De afgelopen maand was ik op reis door onder meer Nigeria en Niger. Bij de Nieuwsshow op radio 1 vertelde ik vlak na terugkomst over Boko Haram en de aangekondigde hongersnood rond het Tsjaad-meer. Is het echt zo erg? Of wordt de ernst, zoals gebruikelijk, overdreven? In Elsevier verscheen mijn reportage over de groeiende afkeer in Mali van de VN-missie MINUSMA, waar ook zo’n 400 Nederlanders aan deelnemen. De komende weken verschijnen er meer verhalen van mijn laatste reis.

2 maart 2017
__________________________________________________________

BOKO HARAM

Het was druk de afgelopen weken. In Elsevier verscheen mijn reportage over seksuele intimidatie in Marokko. In de serie Standplaats maakte ik een aflevering over de Malinese hoofdstad Bamako, die zich klaar maakte voor de Frankrijk-Afrika top. Verder was in Elsevier mijn interview met Rombout Swanborn te lezen, een steenrijke Nederlandse ondernemer in de energiebranche die in Afrikaanse natuurparken een aantal luxe lodges heeft. De Volkskrant publiceerde een reportage over Afrikanen die mij proberen te bekeren tot de Islam. In Juist, het maandblad van Elsevier, verscheen mijn verhaal over ondernemende jongeren op het Afrikaanse platteland. En mijn portret uit Kinshasa, in de expat-serie van Juist (waarover ik eerder al schreef), staat nu ook online. Bij de Nieuwsshow op radio 1 vertelde ik ten slotte over Tunesië, waar verhoudingsgewijs veel meer jihadisten vandaan komen dan uit andere landen. Hoe komt dat? De komende weken ben ik op reis door Nigeria en een paar buurlanden, voor verhalen over onder meer Boko Haram.

18 januari 2017
__________________________________________________________

TERUG UIT MALI

Vorige week keerde ik terug van een drieweekse reis door Marokko, de Westelijke Sahara, Mauritanië en Mali. Het eerste verhaal, over Nederlandstalige callcenters in Marokko, verscheen afgelopen woensdag in NRC Next. Dezelfde dag vertelde ik erover op Radio 1. Ook vertelde ik op radio 1 over Mali (vanaf 07:15 uur). In het Kerstnummer van Elsevier, dat nu in de winkel ligt, vind je een reisverhaal dat ik schreef over Sao Tomé en Príncipe. En voor het decembernummer van Juist, het maandblad van Elsevier, maakte ik in Kinshasa (Democratische Republiek Congo) een portret van de familie Kombe in de serie Binnenkijken. Dit verhaal is helaas niet online beschikbaar.

23 december 2016
__________________________________________________________

AUTO VOOR AFRIKA

Vorige week verscheen in Elsevier mijn artikel over de wietoogst in Marokko, die tijdens mijn recente bezoek in volle gang was. Voor Juist, het maandblad van Elsevier, maakte ik in Kinshasa (Democratische Republiek Congo) een nieuw portret in de serie Wereldburgers, dat helaas niet online beschikbaar is. De komende weken ben ik veel op pad: in de tweede helft van november rijd ik vanuit Nederland naar Mali in een oude Mercedes, die ik daar met winst hoop te verkopen. Maar eerst ga ik dit weekend naar Sao Tomé en Principe.

1 november 2016
__________________________________________________________

NIEUW FILMPJE

Hier is een filmpje van mijn recente trip naar de Rif voor Columbus magazine, samen met fotograaf Tim Bilman. Begin volgend jaar wordt het verhaal gepubliceerd.

11 oktober 2016

__________________________________________________________

MAROKKO

Deze week verscheen in Elsevier mijn artikel over Marokko, dat een positieve uitzondering vormt tussen al het geweld in Noord-Afrika. Hoe komt dat? Maandagochtend was ik te zien bij WNL op televisie, naar aanleiding van de moord in Libië op oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans. Ook was ik recent weer te horen bij Met het Oog op Morgen op radio 1. Ik legde kort uit waarom het straatarme Tsjaad de Franse voetbalclub Metz sponsort. En ik vertelde over onvrede onder Nederlandse VN-militairen in Mali, samen met oud Apache-piloot Peter Gordijn.

dsc_0077

6 oktober 2016
__________________________________________________________

DE RIJKSTE VROUW VAN AFRIKA

Elsevier publiceerde eind juli mijn verhaal over de intieme banden tussen Namibië en Noord-Korea. Verder schreef ik een artikel over een nieuwe wet in Kameroen, waardoor je voor 6 jaar de gevangenis in kunt gaan na overspel. De wet heeft niks met de Islam te maken, Kameroen is overwegend christelijk. Juist, het maandblad van Elsevier, publiceerde mijn portret van Isabel dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika en de beoogde nieuwe president van Angola. Dit verhaal is helaas niet online beschikbaar, wel op papier in de betere tijdschriftenzaak. En ik was drie keer te horen op radio 1, bij Met het Oog op Morgen. Eind juli vertelde ik waarom oliewinning door Shell in Gabon geen milieuschade veroorzaakt, en in Nigeria wel. Begin augustus deed ik verslag van de huidige situatie in Libië, vijf jaar nadat Khaddafi de hoofdstad Tripoli ontvluchtte. Vorige week zondag vertelde ik over de verwoesting van UNESCO werelderfgoed in Timboektoe.

DSC_0436

29 augustus 2016
__________________________________________________________

CONGO EN ZO

De hele maand juni ben ik op reis door centraal Afrika. Ik rijd in mijn Toyota Land Cruiser van Angola naar Kameroen, en zal onderweg de twee Congo’s en Gabon doorkruisen. Deze laatste drie landen heb ik nog nooit bezocht. Ik ben benieuwd.

24 mei 2016
__________________________________________________________
SAUDI ARABIË

Ik ben al weer een week terug uit Saudi Arabië. Interessant hoe het Ministerie van Informatie grote moeite deed mij in contact te brengen met zo veel mogelijk liberale Saudiërs. Dat ik conservatieve geestelijken sprak, wilden ze liever niet, was mijn indruk. De Saudiërs maken zich blijkbaar zorgen over hun imago. Ik vertelde er afgelopen zaterdag over bij Met het Oog op Morgen.

DSC_0064

15 maart 2016
_________________________________________________________

LIBIË EN MAROKKO

Ik was vorige week te zien bij Nieuwsuur en te horen op radio 1. Beide keren over een mogelijke nieuwe buitenlandse militaire interventie in Libië. Verder verscheen de Nederland-Marokko special van Elsevier, met daarin drie lange artikelen van mijn hand. Het nummer is hier te bestellen, of te koop in app store of kiosk. Vanaf 23 februari ben ik twee weken in Saudi Arabië.

15 februari 2016

_________________________________________________________
RIF

Afgelopen week was ik in de Rif, in het noorden van Marokko, om verhalen te schrijven voor de Nederland-Marokko special van Elsevier. De speciale bijlage, met onder meer een stuk over een Nederlandse zeerover die in de zeventiende eeuw in Marokko ging wonen en zich daar bekeerde tot de islam, verschijnt in februari.

23 december 2015

________________________________________________________

ANGOLA

Na een reis van drie weken door Kenia, Tanzania, Zambia en Namibië ben ik nu in Angola. Fantastisch land, wel jammer dat ik geen Portugees spreek. Interessant om te zien hoe Portugezen hier veel beter lijken te integreren dan Fransen en Engelsen in hun ex-kolonies.

DSC_0291

5 november 2015

___________________________________________________________
NACHT VAN DE DICTATUUR

Zaterdag 12 september geef ik in Den Haag een lezing over Libië, tijdens de Nacht van de Dictatuur. Hoe gaat het daar, bijna vijf jaar na de val van Khaddafi?

G2kopie

1 september 2015
___________________________________________________________

NIET GEWONNEN

De VPRO Bob den Uyl prijs is helaas niet toegekend aan mijn boek Terug naar Timboektoe. Wel een mooi juryrapport: “Van der Aa beleeft aanstekelijke, haast Kuifje-achtige avonturen, maar weet intussen het beeld van de gesluierde nobele nomaden in een historische context te plaatsen. Dat alles gebeurt op een verfrissende en toegankelijke manier die het moeilijk maakt dit boek weg te leggen voordat de laatste pagina is bereikt.”

1 juni 2015
___________________________________________________________

BOB DEN UYL UYL PRIJS

Vandaag hoorde ik dat mijn boek Terug naar Timboektoe is genomineerd voor de Bob den Uyl prijs. De winnaar wordt op 31 mei bekend gemaakt door Wim Brands in zijn tv-programma VPRO Boeken.

20 april 2015
___________________________________________________________

ETHIOPIË

Sinds dit weekend ben ik terug van een reis door onder meer Ethiopië, waar ik een aantal kledingbedrijven bezocht. Firma’s zoals H&M laten behalve in Azië ook steeds meer kleding in Afrika maken. Ethiopië is een voorbeeld voor de rest van het continent, zoals ik gisteren mocht vertellen bij Met Het Oog Op Morgen.

13 april 2015
____________________________________________________________
FILMPJE

En een nieuw filmpje, met beelden van mijn laatste reis door Libië. Komend weekend vertrek ik naar Oost-Afrika.

16 maart 2015

___________________________________________________________

LIBIË

Precies drie jaar na mijn laatste bezoek was ik vorige week opnieuw in Libië. Ik sprak oude bekenden en reisde samen met militieleiders naar het front. De dreiging van IS, dat steeds grotere invloed heeft, was heel erg voelbaar. Ik betwijfel of ik op korte termijn nog eens terug ga naar Libië. Ik deed onder meer verslag op radio 1 en op televisie bij RTL Nieuws en Eenvandaag.

24 februari 2015

__________________________________________________________

DARFUR

De afgelopen vijf weken was ik op reis door Kameroen, Tsjaad, Soedan en Egypte. Mijn hoofddoel was Darfur, de opstandige regio in het westen van Soedan. Tien jaar geleden was er veel media-aandacht voor dit conflict, inmiddels hoor je er bijna niemand meer over. Een van de redenen is dat journalisten geen toestemming krijgen van de Soedanese overheid om door het gebied te reizen. Maar als toerist kom je er wel in. Ik vertelde over mijn reis bij Met het Oog op Morgen op radio 1.

DSC_0298

16 december 2014
___________________________________________________________
INTERVIEW

In de bijlage Letter & Geest van Trouw staat dit weekend een interview over mijn boek. Een van de onderwerpen is de Westerse beeldvorming over de Toearegs: van nobele wilden tot puriteinse opportunisten.

6 december 2014
___________________________________________________________
RECENSIE

De eerste recensie van Terug naar Timboektoe, vandaag in NRC Handelsblad. “Van der Aa heeft een vlotte pen en een scherp oog.” Wie de krant niet heeft, kan de recensie voor een paar cent op blendle lezen.

30 oktober 2014

___________________________________________________________
TERUG NAAR TIMBOEKTOE

Het is zover. Sinds vandaag overal te koop: Terug naar Timboektoe. Een reis naar de Toearegs in Mali. De afgelopen dagen vertelde ik over het boek bij onder meer TV Gelderland en VPRO radio. Op de website van Oneworld kun je een interview lezen. En hier vind je de film bij het boek.

16 oktober 2014

___________________________________________________________
LONGREAD

Als voorproefje op mijn boek “Terug naar Timboektoe”, dat 15 oktober verschijnt, is er sinds gisteren een longread te koop. Voor € 2,99 kun je een dubbel zo lange versie van het eerste hoofdstuk, verrijkt met foto’s, downloaden op je ipad of online lezen. Het verhaal “Ontvoerd in de Sahara” gaat over mijn eerste reis naar Mali, meer dan twintig jaar geleden. Klik hier om de longread aan te schaffen.

gerbert7

24 september 2014

_________________________________________________________

OMSLAG

Hier de cover van mijn nieuwe boek. Vanaf 15 oktober in de winkel, of te bestellen bij de bekende internetboekhandels. Direct bij de uitgever kopen kan ook. Of bij mij persoonlijk, gesigneerd indien gewenst.

aa

15 augustus 2014

________________________________________________________

ESQUIRE

In het zomernummer van Esquire een interview met mij, over 25 jaar lang auto’s verkopen in Afrika en reizen door de Sahara.

29 juni 2014

________________________________________________________

NIEUW BOEK

Mijn boek over de Toearegs is af, en zal in oktober verschijnen bij Atlas Contact. Titel: Terug naar Timboektoe. Een reis naar de Toearegs in Mali.

DSC_0002 (2)

20 juni 2014

_________________________________________________________

FILMPJE

Een nieuw filmpje van mijn laatste reis. In twee minuten per auto van Nederland naar Mali, met als eindbestemming kamp Castor van de Nederlandse VN-soldaten in Gao.

22 mei 2014

_________________________________________________________

GAO

In Mali bezocht ik begin april de Nederlandse soldaten, die in de stad Gao deelnemen aan een vredesmissie van de Verenigde Naties. Ik was embedded, zoals dat heet. Mijn reportages zijn de komende weken te lezen in Elsevier en op de site van Oneworld.

marokko-mali 2014 407

11 april 2014
__________________________________________________________

ABONNEMENT

Vanaf heden kun je je abonneren op al mijn artikelen (in onder meer Elsevier, NRC en Oneworld). Na publicatie op papier, krijg je de verhalen digitaal toegestuurd. Kosten: 25 euro per jaar. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

26 februari 2014
__________________________________________________________

VRIJ NEDERLAND

Deze week verschenen er artikelen van mij in zowel Vrij Nederland als Elsevier, over Tunesië, de Toearegs en Lagos, de grootste stad van Afrika. Het stuk voor Vrij Nederland is een uitstapje, ik blijf gewoon de vaste Afrika-verslaggever voor Elsevier.

6 februari 2014
___________________________________________________________
NIGERIA

Drie weken lang trok ik door Nigeria. Het was al weer een tijd geleden dat ik er was, maar ik vind het nog steeds een geweldig land. Ondernemend en bruisend, hoewel helaas ook nog steeds erg corrupt. In Lagos, sinds kort de grootste stad van Afrika, lijkt het de goede kant op te gaan. Twintig jaar geleden was het een bende, nu zag ik nette straten en hoorde over afnemende criminaliteit.

1422365_612142985513669_935647768_n

1 december 2013
__________________________________________________________

ONTWIKKELINGSHULP MAAKT MALI KAPOT

De meningenpagina is bijgewerkt met een stuk over ontwikkelingshulp aan Mali. Onvoldoende controle op de besteding van hulpgeld stimuleert corruptie. Mede daardoor raakte Mali verzeild in de huidige crisis, die al Qaida de kans gaf een groot deel van het land te bezetten. Na de verkiezingen van afgelopen zomer is het hele circus opnieuw begonnen. Klik hier als je het hele verhaal wilt lezen, dat in iets andere vorm eerder verscheen in NRC Handelsblad.

16 oktober 2013
__________________________________________________________
NIEUW FILMPJE

Het heeft even geduurd, maar het filmpje van mijn reis naar Timboektoe, in april dit jaar, is eindelijk af. Klik hier als je wilt kijken. Komende week verschijnen twee lange verhalen in Elsevier. Verder druk bezig met schrijven aan Toeareg-boek.

28 juni 2013
__________________________________________________________

ZAMBIA

Ik ben weer in Nederland. Auto staat geparkeerd in Lagos, Nigeria. Intussen ook nog tien dagen in Zambia geweest. En weer eens op radio 1 verteld over Mali. Klik hier als je wilt luisteren, en stoor je niet teveel aan de politiek correcte mevrouw van ICCO die ook aan het woord komt.

25 mei 2013
__________________________________________________________
TIMBOEKTOE

Ik ben een paar weken met de Land Cruiser op reis door West-Afrika. Twee dagen geleden heb ik Timboektoe weten te bereiken, de stad die een jaar lang bezet was door al-Qaida. Het is niet helemaal veilig, door zelfmoordaanslagen en ontvoeringen, maar tot nu toe gaat alles goed. Luister hier naar een verslag op radio 1.

2013-04-12 08.14.52

13 april 2013
___________________________________________________________
QATAR

Ik ben weer terug uit Qatar, gemeten naar gemiddeld inkomen het rijkste land ter wereld. Met grote ambities. Als het aan Qatar ligt staat de Arabische wereld aan de vooravond van een renaissance. Wat betekent dat in de praktijk? Bij Ikon radio 5 mocht ik alvast een tipje van de sluier oplichten.

5 maart 2013
___________________________________________________________

MOKHTAR BEL MOKHTAR

Bij Een Vandaag mocht ik een week geleden vertellen over Mokhtar Bel Mokhtar, zeg maar de Osama Bin Laden van de Sahara. In Elsevier van afgelopen week een groot verhaal over de ontstaansgeschiedenis van al Qaida in Noordwest-Afrika.

21 januari 2013
___________________________________________________________

VERHALEN OVER MALI

Alle Mali-verhalen zijn inmiddels gepubliceerd. Onderaan deze pagina kun je PDF’s van de artikelen vinden. Verder veel schrijfwerk aan mijn boek over de Toearegs. En bezig met voorbereiding van een reis naar Qatar. Jawel.

mali_kidal14

31 december 2012
__________________________________________________________

OP WEG NAAR TIMBOEKTOE

Een nieuw filmpje, over mijn reis in oktober van Marokko naar Mali, staat sinds gisteren online. De komende weken verschijnen artikelen die ik onderweg maakte in onder meer NRC, Elsevier en Oneworld. Maandag 12 november was ik bij het Oog op Morgen om te vertellen over Mali en de Toearegs. En ook het Belgische Knack kun je komende week raadplegen als je wilt weten wat “deskundige” Gerbert van der Aa te melden heeft over de huidige ontwikkelingen in de Sahara.

17 november 2012
__________________________________________________________

MALI

Terug uit Mali en Mauretanië. Behalve heel veel Toearegs zocht ik ook mijn vriend Boubacar op. Hij woont in Segou. We aten samen heel veel schaap, want het was schapenslachtfeest. En ik ging samen met zijn familie op de foto.

1 november 2012
__________________________________________________________

TOEAREG

Begin deze maand tekende ik een contract voor een boek over de Toearegs, het gesluierde volk uit de Sahara. Als alles goed gaat, zal het in de loop van 2013 verschijnen bij uitgeverij de Bezige Bij. In oktober ga ik naar Mali om onderzoek te doen voor dit nieuwe project.

14 september 2012
__________________________________________________________

FAMILIE KHADDAFI

Hoe machtig is de familie Khaddafi nog in Libië? Bijna een jaar geleden zat ik in het vliegtuig naar Egypte met gevluchte Khaddafi-getrouwen. “We komen terug”, zeiden ze, “als winnaars.” Een jaar na de val van Tripoli beginnen ze zich te roeren, met onder meer aanslagen en een eigen tv-zender. Luister hier naar mijn commentaar bij het Oog op Morgen.

24 augustus 2012
__________________________________________________________

MAROKKO

Ik ben weer terug uit Marokko. De Land Cruiser staat geparkeerd in Marakech. Op de pagina filmpjes kun je kijken naar een korte impressie van de reis.

29 juli 2012
___________________________________________________________

LAND CRUISER

De Land Cruiser is klaar voor vertrek. Begin juli rijd ik ermee naar Marokko, om daarna in etappes een rondje Afrika te maken. Ik zal meerdere malen naar huis vliegen om een paar maanden later de reis hervatten.

27 juni 2012

__________________________________________________________

COCA

Afgelopen zaterdag keerde ik terug uit Bolivia. Ik heb coca-bladeren gekauwd, quinoa geoogst en ben per mountainbike afgedaald van wat ooit de World’s Most Dangerous Road was: van 4700 meter naar 1200 meter. In juli verschijnt mijn reisverslag in Columbus.

5 juni 2012
___________________________________________________________

BOLIVIA

Eind mei ga ik twee weken naar Bolivia, voor reismagazine Columbus, samen met fotograaf Tom van der Leij. Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest. En ik spreek geen Spaans!

19 mei 2012
___________________________________________________________

DE PET VAN KHADDAFI

Gisteren was op radio 1 de documentaire te horen die ik samen maakte met Jeroen van Bergeijk. We gingen in Libië op zoek naar de pet van Khaddafi. Klik hier om naar de docu te luisteren.

2 april 2012
___________________________________________________________

BURGEROORLOG

Weer terug uit Libië. BBC en andere media waarschuwen voor burgeroorlog, ik denk dat het juist de goede kant op gaat. Mijn eerste verhaal stond in de week van 25 februari in Elsevier. Helaas niet gratis beschikbaar op internet. Aan andere verhalen wordt gewerkt. Klik hier en hier voor mijn verslagen uit Libië op radio 1.

9 maart 2012
____________________________________________________________

OPNIEUW LIBIË

Begin februari vertrek ik opnieuw naar Libië. Hoop een maand door het hele land te reizen. Samen met Jeroen van Bergeijk maak ik onder meer een radiodocumentaire voor de VPRO.

 

27 januari 2012

____________________________________________________________

ONTVOERD IN TIMBOEKTOE

Na de drukte rondom Libie is het nu tijd voor de Touareg. De ontvoerde Nederlander in Timboektoe veroorzaakt nieuwe aandacht voor dit woestijnvolk uit de Sahara. Afgelopen maandag mocht ik opdraven bij het Oog op Morgen. Zondag vertel ik bij OVT over de Touareg en Timboektoe.

2 december 2011

____________________________________________________________

ONZE MAN IN TRIPOLI

Afgelopen donderdag werd Khaddafi opgepakt en vermoord. Ik was op dat moment de enige Nederlandse journalist in Libie. Dus mocht ik op het dak van het Radisson Blu hotel verslag doen voor het NOS journaal. Kijk hier.

22 oktober 2011

____________________________________________________________
TUNESIË, LIBIË EN EGYPTE

Ik ben twee weken op reis door Noord-Afrika, om verslag te doen voor Elsevier. Ik heb vooral veel zin in mijn eerste bezoek aan Libië sinds het vertrek van Khaddafi. Hoop veel bekenden weer te zien.

16 oktober 2011

____________________________________________________________
EEN VANDAAG

Afgelopen zaterdag mocht ik weer eens opdraven voor het tv-programma Een Vandaag om te vertellen over Aisha Khaddafi. De enige dochter van de verdreven Libische dictator studeerde bij de Franse politicoloog Edmond Jouve, die al jaren een groot bewonderaar van Khaddafi is. Zelfs nu nog.

4 oktober 2011

____________________________________________________________
DEBAT AAN DE MARKT

In Enschede nam ik gisteren deel aan een discussieavond over de Arabische Lente, samen met onder meer Nahed Selim. Het debat vond plaats in de lego-kerk aan het stationsplein, die speciaal voor het Grenswerk festival is gebouwd.

30 september 2011

____________________________________________________________
DE VAL VAN TRIPOLI

Door de val van Tripoli was ik de afgelopen dagen weer vaak op radio en tv om te praten over Libië en Khaddafi. Onder meer bij RTL Z, Een Vandaag, het Oog op Morgen en het Radio 1 journaal. Wordt vervolgd, denk ik.

27 augustus 2011
____________________________________________________________

SHELL ZIT ZO FOUT NOG NIET IN NIGERIA

Het rapport van de Verenigde Naties over olievervuiling in Nigeria leidde vorige week tot voorspelbare reacties. ‘Het bewijs dat Shell een verschrikkelijke impact heeft gehad in Nigeria’, aldus Amnesty International. De SP roept het kabinet op de Brits–Nederlandse oliemaatschappij ter verantwoording te roepen. Alsof de critici het rapport helemaal niet gelezen hebben. Lees mijn hele verhaal deze week in Elsevier. Of klik hier.

13 augustus 2011
____________________________________________________________

NIEUW FILMPJE

Een nieuw filmpje, van mijn laatste reis: per Mercedes van Nederland naar Mali. Zie hier.

5 juni 2011
___________________________________________________________
FAN VAN KHADDAFI

Ik ben weer thuis. Komende zondag kun je op radio 1 luisteren naar een radioreportage over de grote steun voor de Libische leider Khaddafi in Mali en andere Afrikaanse landen. Ook in het Financieele Dagblad en Elsevier zal ik daarvan verslag doen.

18 mei 2011
___________________________________________________________
MERCEDES

Vanaf maandag rijd ik in een oude Mercedes een week of drie door Afrika. Via Spanje en Marokko naar Mali, voor verhalen in onder meer Elsevier en Wordt Vervolgd. Wie denkt dat het een helse tocht is, heeft het mis. Op het hele traject ligt tegenwoordig uitstekend asfalt.

 

21 april 2011

__________________________________________________________
DEMOCRATIE

Ik ben weer terug uit Egypte. De liefhebbers kunnen komende week in Elsevier lezen hoe het dat land na de revolutie vergaat. Lukt het om een democratie te vestigen?

 

 

 

 

 

4 april 2011
__________________________________________________________

EGYPTE

Even wat anders. Na wekenlang op radio en tv commentaar leveren op de situatie in Libië, waarvoor de meeste omroepen gelukkig een financiële vergoeding betalen, ga ik weer op reis. Zondag vertrek ik voor een week naar Egypte, voor al in Elsevier.

18 maart 2011
__________________________________________________________

KHADDAFI

Gaan de Libiërs Khaddafi verdrijven? Of niet? De afgelopen dagen mocht ik commentaar leveren op de radio (onder meer bij Giel op 3FM en op radio 1 bij Villa VPRO) en in talloze tv-programma’s, zoals Een Vandaag, Nieuwsuur en RTL Nieuws.

 

 

 

 

 

1 maart 2011
___________________________________________________________

OPTREDEN

Op dinsdag 17 maart geef ik een lezing/interview over mijn boek Khaddafi’s woestijn bij het NAK in Den Haag.

11 februari 2011
___________________________________________________________

NIGERIA

Na maandenlang uitverkocht te zijn geweest is mijn, inmiddels vijf jaar oude, boek over Nigeria eindelijk weer leverbaar.

26 januari 2011
___________________________________________________________

TSJAAD

Ik ben weer terug uit Tsjaad. Op facebook kun je kijken naar foto’s. En hier vind je een filmpje.

  

 

 

 

16 december 2010
____________________________________________________________

AMSTERDAM-DAKAR

Een nieuw verhaal in Elsevier over de rally Amsterdam-Dakar. Gratis op vakantie in naam van het goede doel.

10 december 2010
____________________________________________________________

SAHEL

Op youtube staat sinds vandaag een filmpje geschoten tijdens mijn laatste reis door West-Afrika: van Gambia naar Nigeria.

 

 

 

 

 23 oktober 2010
____________________________________________________________

MODDER

Ik ben weer terug uit Afrika. Voor een paar weken, want begin november vlieg ik naar Nigeria om mijn reis te vervolgen. Op de website van Free Voice kun je een aantal blogs lezen over de reis.

13 oktober 2010
____________________________________________________________
AUTO RIJDEN

Vanaf 11 september trek ik een maand in mijn Land Cruiser door Afrika, zo’n 10.000 kilometer hoop ik af te leggen. Via onder meer Marokko, Gambia en Nigeria naar Tsjaad. Onderweg maak ik een tiental verhalen, voor onder meer het FD, onzeWereld, Elsevier en NRC.

 

 

 

 

 9 september 2010
___________________________________________________________
NRC

Een nieuwe positieve recensie van Khaddafi’s woestijn , in NRC Handelsblad van afgelopen vrijdag 12 augustus, en op maandag 15 augustus een ingekorte versie in NRC Next.

18 augustus 2010
___________________________________________________________

VAKANTIE

Morgen ben ik bij BNR op de radio, om te praten over het vak van buitenlandverslaggever. Verder hield ik de afgelopen weken vooral vakantie. En ik deed mee aan het NK wielrennen voor journalisten, in de B-categorie, op het parcours van de proloog van de Tour de France in Rotterdam. Ik werd 34e (van de 70).

4 augustus 2010
___________________________________________________________

MISDAAD

Morgen verschijnt bij Lebowski publishers de bundel De wereld van de misdaad, waarvoor ik een stuk schreef over de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Misdaadverslaggever Gerlof Leistra van Elsevier deed de redactie.

 

 

 

 

 

 30 mei 2010
____________________________________________________________
VLIEGRAMP

De vliegramp in Tripoli veroorzaakte gisteren een mediastormloop op “Libië-deskundige” Gerbert van der Aa. Ik mocht onder meer opdraven bij Pauw en Witteman. Maar ook bij Netwerk, RTL nieuws en Standpunt Café. Het was zo druk dat ik sommige programma’s moest afzeggen.

13 mei 2010

____________________________________________________________
BELGIE

Twee interviews in de Belgische geschreven pers over mijn boek de afgelopen weken: in Knack en in de Gazet van Antwerpen. Ook was ik tijdens een kort bezoek aan onze zuiderburen een aantal keer te horen op de Vlaamse radio.

8 mei 2010

____________________________________________________________
DE VOLKSKRANT

Niet zo veel nieuws de laatste tijd. De positieve bespreking van Khaddafi’s woestijn in de Volkskrant is waarschijnlijk het meest noemenswaardig. Helaas maakte de recensent een aantal rare fouten, zoals de bewering dat Khaddafi niks moet hebben van de sharia, de islamitische wet. Niks is minder waar. Onzorgvuldige journalistiek, beroepsziekte nummer 1 zullen we maar zeggen.

25 april 2010

___________________________________________________________

NOS JOURNAAL

Op de website van het NOS journaal kun je kijken naar een item, inclusief interview, over mijn net verschenen boek over Libië: Khaddafi’s woestijn.

8 maart 2010

___________________________________________________________
FILMPJE

Ik heb twee filmpjes over mijn laatste reis naar Libië op you tube gezet. In het eerste filmpje figureer ikzelf, in het tweede filmpje kun je mijn vrouw en kinderen zien.

 

 

 

 

 

23 februari 2010

__________________________________________________________

Ik ben weer terug in Nederland. Elke keer weer schrikken hoe heet het in Mali kan zijn. Verder een prima reis gehad. Nu druk met lancering van mijn Libië-boek, dat vanaf 1 maart in de winkels ligt. Hopelijk gaan heel veel mensen het kopen, zodat ik eindelijk eens rijk word.

18 februari 2010
__________________________________________________________
ALWEER NAAR DE SAHARA

Boek is klaar. Wordt de komende weken gedrukt. Voordat het verschijnt, waarschijnlijk begin maart, ga ik nog snel een paar weken in een oude Mercedes naar Marokko, Mauretanië en Mali. Samen met collega-journalist Luc van Kemenade.

 

 

 

 

 22 januari 2010
___________________________________________________________

HET INTERVIEW

Rond Kerst en Oud en Nieuw was ik weer eens een paar weken in Libie. Dit keer met vrouw en kinderen. Zowel in de woestijn als in Tripoli, waar we onder meer de minister van Toerisme ontmoetten op een feest. En er is nieuwe hoop op een interview met Khaddafi. Daarover later hopelijk meer. Nu eerst mijn boek afronden.

3 januari 2010
____________________________________________________________

MOZAMBIQUE

Omdat ik bijna alleen maar werk aan mijn boek over Libië gebeurt er de laatste tijd verder niet zo veel. Deze week is een uitzondering. NRC Handelsblad publiceerde een opinieartikel met als strekking dat de kritiek op de villa van de kroonprins in Mozambique misplaatst is. En in Elsevier verschijnt deze week een stuk van mijn hand over Nigeria.

5 november 2009
___________________________________________________________

OMSLAG

Dit wordt waarschijnlijk de voorkant van mijn boek over Libië, dat naar verwachting in maart verschijnt.  Opmerkingen en suggesties zijn welkom, want het definitieve ontwerp hoeft pas rond de jaarwisseling af te zijn. Er kunnen dus nog dingen veranderd worden.

Khaddafi

 

 

 4 september 2009

___________________________________________________________

MEE OP REIS?

Bij genoeg belangstelling organiseer ik voor bezitters van een four wheel drive (of SUV, zoals je wilt) van 16 januari tot 6 februari een drieweekse reis naar de Sahara van Libië. De kosten zijn ongeveer 2500 euro per persoon (op basis van twee inzittenden per auto). Alleen diesel en maaltijden zijn voor eigen rekening. We rijden naar Genua in Italië, om de boot te nemen naar Tunesië. In Libië rijden we zo’n 1500 kilometer off the road, over prachtige zandduinen en langs bizarre rotsformaties. Meestal kamperen we in de woestijn. Er is ruimte voor vier deelnemende auto’s. Stuur me een bericht als je interesse hebt.

4 juli 2009
___________________________________________________________
DRIJFVEER

De VPRO-radio zond afgelopen woensdag een interview uit met Jeroen van Bergeijk en mij. Een van de onderwerpen is onze fascinatie voor Afrika. Wat is er zo leuk aan reizen door de armste landen ter wereld?

31 juni 2009

____________________________________________________________

TOUBAB

Begin juni verschijnt bij uitgeverij Augustus Toubab. Nederlandse en Vlaamse schrijvers over Afrika. De bundel bevat twee stukken van mijn hand: over Nigeria en Algerije.

13 mei 2009

____________________________________________________________

STIL

Het was een tijd stil, vooral omdat ik druk ben met mijn Libië-boek. Schrijven, schrijven, schrijven. Komend weekend ben ik voor de verandering weer eens te beluisteren op de radio. Zaterdag 11 april over Algerije op Radio 5 en maandag 13 april over Afrika en ontwikkelingshulp op Radio 1.

10 april 2009
___________________________________________________________

NIEUW BOEK

Ik ben weer terug uit Libië, het land van kolonel Khaddafi waar mijn volgende boek over zal gaan. Zeventien dagen lang ben ik in een oude Toyota Landcruiser kris-kras door het land gereisd. De komende weken verschijnen artikelen in onder meer De Pers, NRC Handelsblad, onzeWereld en Elsevier.

libie

 

 

 

 

15 februari 2009

___________________________________________________________

LIBIË

Volgende week hoop ik voor drie weken naar Libië te vertrekken. Mijn visum is nog niet binnen, maar mijn Libische contactpersoon, die alles regelt, heeft verzekerd dat het allemaal goed komt.

libnig-0133

 

 

 

15 januari 2009

____________________________________________________________

PLANNEN

De Nigeria-verhalen zijn inmiddels af, hoewel ze nog niet allemaal gepubliceerd zijn. Verder ben ik bezig met het voorbereiden van een reis naar Libië en heb ik op de pagina opiniestukken op deze site een nieuwe bijdrage geplaatst. Maar nu eerst twee weken vakantie.

19 december 2008

__________________________________________________________

GRATIS HULP

Afgelopen maandag gaf ik in Den Haag een lezing op een symposium over ontwikkelingshulp van GroenLinks. Een bewerkte versie staat vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. In het stuk betoog ik dat ontwikkelingshulp aan Afrika veel beter zou functioneren als we mensen er – geheel of gedeeltelijk – voor laten betalen.

13 november 2008

________________________________________________________

BOTSING

Ik ben weer in Nederland. Knalde met de Honda in Marokko achter op een andere auto, maar gelukkig was er alleen blikschade en kon zowel ik als de Marokkaan nog rijden. Kostte me 200 euro schadevergoeding, omdat ik de schuldige was. In Nederland had de reparatie zeker tien keer zo veel gekost. Ik had ook de verzekering kunnen bellen, maar dan zouden we volgens de Marokkaan samen waarschijnlijk twee dagen op het politiebureau formulieren moeten invullen. Dat vond ik geen goed vooruitzicht. Heb de auto uiteindelijk in Niger verkocht, met toch nog 1200 euro winst, en ben toen per bus verder gereisd naar Nigeria. Nu bezig met het uitwerken van verhalen. Het eerste stuk, over Shell in Nigeria, verschijnt over een week in FEM Business.

24 oktober 2008
_______________________________________________________

DWARS DOOR WEST-AFRIKA

Eind deze week begin ik aan een reis van ongeveer een maand dwars door West-Afrika. In een oude Honda Accord van 1450 euro rijd ik vanuit Nederland via Spanje, Marokko, de Westelijke Sahara, Mauritanië, Mali en Niger naar Nigeria. Ik zal onder meer voor NRC Handelsblad een verhaal maken over de opkomende industriële revolutie in Nigeria.

23 september 2008
________________________________________________________

DE LEUGEN REGEERT

Morgen ga ik in het tv-programma “De leugen regeert” in discussie met Artsen zonder Grenzen. Aanleiding is mijn opinie-stuk van vandaag in NRC Next over ngo’s (niet-gouvernementele organisaties). Ik gebruik daarin cijfers van het CBF, de keurmerkorganisatie voor Goede Doelen, die in het geval van Artsen zonder Grenzen niet blijken te kloppen. Misschien had ik moeten dubbelchecken. Van de andere kant: wat heb je aan een belangenorganisatie die onjuiste cijfers levert? Daarover discussieren we, en over meer.

18 september 2008
________________________________________________________
DISCUSSIE

Op zondag 14 september neem ik in LUX Nijmegen deel aan een debat over Afrikaans leiderschap. Zijn relatief veel Afrikaanse leiders gewetenloze zakkenvullers, of hebben wij in het Westen de neiging te overdrijven? En hoe zou democratie in Afrika beter kunnen functioneren?

28 augustus 2008
_________________________________________________________
NAT

Ik ben weer terug uit Tsjaad. Veel regen gehad. De wegen rond de stad Goz Beida, waar ik vier dagen was, waren door de modder praktisch onbegaanbaar voor auto’s. Verharde wegen hebben ze in Tsjaad alleen in en rond de hoofdstad. Maar gelukkig mocht ik mee rijden in de Viking, een amfibievoertuig van Zweede makelij, dat de Nederlandse mariniers gebruiken die in Tsjaad deelnemen aan de Eufor-vredesmissie. Over twee weken verschijnt daarover een lang verhaal in Elsevier.

17 juli 2008
_________________________________________________________

TSJAAD

Van 7 juli tot 13 juli ben ik in Tsjaad, om zestig Nederlandse mariniers te bezoeken die deelnemen aan een vredesmissie van de Europese Unie. Ik ga embedded, zoals dat heet. Op patrouille met onze jongens, in het grensgebied met de Soedanese regio Darfur. Het is voor het eerst dat ik zoets doe. Mijn vorige bezoeken aan Tsjaad organiseerde ik zelf.

3 juli 2008
_________________________________________________________

RADIO

Afgelopen vrijdag was ik te gast bij De Ochtenden op radio 1, om te vertellen over de Toeareg-oorlog in Niger. Luister hier. Het stuk over de Toeareg zit in de laatste vijftien minuten van het programma.

12 juni 2008

_________________________________________________________

NIGER

Van 16 mei tot 29 mei ben ik op reis in Niger. Tot voor kort volgens de VN het armste land ter wereld, maar de afgelopen jaren een paar plaatsen gestegen. Ik ga artikelen schrijven voor onder meer Elsevier, NRC en Onze Wereld. Fotograaf Tom van der Leij gaat met me mee.

14 mei 2008
__________________________________________________________

NIEUW BOEK

Op 7 mei wordt Het maakbare nieuws gepresenteerd in Amsterdam. In deze bundel, met reacties op de kritiek van Joris Luyendijk op buitenlandverslaggeving in Nederland, staat een bijdrage van mij over de manier waarop ontwikkelingshulporganisaties journalisten proberen te manipuleren. Een aantal medewerkers aan het boek, zoals Afrika-correspondent Bram Vermeulen van het NOS Journaal, heeft grote kritiek op Luyendijk. Ik niet. Ik ben het op bijna alle punten met hem eens.

26 april 2008
___________________________________________________________

TENTOONSTELLING

Erkenning als fotograaf. Op 30 maart wordt in Galerie 23 in Amsterdam de fototentoonstelling “Helden op stokken” geopend, over gehandicapten in Afrika. De foto’s horen bij het gelijknamige boek, dat eind april verschijnt bij KIT Publishers en is samengesteld door Sybilla Claus en Petra Jorissen. Ik maakte voor dit boek een portret met foto’s van Aluel Aluong, een bejaarde Soedanese die al bijna haar hele leven mank loopt. Komt dat zien.

22 maart 2008

___________________________________________________________

WEER THUIS

Ik ben weer terug in Nederland. De reis door Algerije en Mali is helaas iets anders gelopen dan gepland. Maar hoe het precies afloopt verklap ik nog niet. Daarvoor moet je op zondag 6 april om 21.00 naar Holland Doc op radio 1 luisteren.

l1000183.jpg

1 maart 2008

___________________________________________________________

ALGERIJE EN MALI

Volgende week vertrek ik in een oude camper naar Algerije en Mali. Jeroen van Bergeijk gaat met me mee.  De buurman van Jeroen, die enthousiast had gevraagd of hij ook mee kon, haakte af nadat in december in Mauritanië vier Fransen werden vermoord, naar verluidt door Al Qaida. Ook mijn verhaal dat ik ooit gegijzeld werd in Noord-Mali temperde zijn enthousiasme. Behalve stukken schrijven, zullen we onderweg voor de VPRO een radiodocumentaire maken over de reis en de verkoop van de camper.

1 februari 2008

____________________________________________________________________________

SPEAKERS ACADEMY

Sinds begin dit jaar ben ik via de speakersacademy te boeken voor lezingen en debatten. Zij vinden, net als ik, dat er meer aandacht moet zijn voor “het andere Afrika”.  Want je zou haast vergeten dat de meeste Afrikanen genoeg te eten hebben, in vrede leven en in het weekeinde uitgaan. Bovendien is Afrika een opkomende markt, met veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Heineken verkoopt in Nigeria bijvoorbeeld net zo veel bier als in Nederland.

p3250050.jpg

19 januari 2008

____________________________________________________________

BUNDEL

Op dit moment werk ik aan een bijdrage voor een boek over buitenlandjournalistiek in Nederland. De bundel, die Het maakbare nieuws zal gaan heten, komt naar verwachting in april uit bij uitgeverij Balans. Ik schrijf over de manier waarop hulporganisaties journalisten voor hun karretje proberen te spannen. Andere medewerkers aan de bundel zijn Joris Luyendijk, Step Vaessen en Conny Mus.

18 december 2007

____________________________________________________________

OP REIS

In februari ga ik met een oude Renault camperbus naar Algerije en Mali. Het plan is om in Marseille de boot te nemen naar Algiers, en dan de woestijn te doorkruisen. Onderweg wil ik onder meer schrijven over de groeiende olieindustrie in Zuid-Algerije, over de Touareg-opstand in Mali, en over radicale islamitische groepen die zich schuil zouden houden in de Sahara.

31 november 2007

______________________________________________________________________________