Mee op reis?

Wil je mee naar de Sahara? Elk jaar in november organiseer ik een reis naar Mauritanië. In twee four wheel drives trekken we 10 dagen door de woestijn rond de oude karavaanstad Chinguetti, een soort klein Timboektoe. We kamperen bij een houtvuur onder de sterren, of verblijven in een eenvoudige herberg (zie de foto’s en het filmpje hieronder). Je vliegt naar Mauritanië, waar ik je oppik op het vliegveld. Alles bij elkaar ben je twee weken van huis, de totale kosten bedragen ongeveer 2500 euro. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

Antwoorden op veelgestelde vragen:

– Hoe ziet de route eruit?
We rijden meestal over onverhard terrein en passeren canyons, zandvlaktes en zandduinen. Af en toe zijn er oases waar mensen wonen, en een paar eeuwenoude karavaansteden.

– Zitten we veel in de auto?
We zullen in 10 dagen een rondje rijden van zo’n 1000 kilometer. Soms kun je in de woestijn 80 km per uur halen, soms maar 25. Ik streef naar maximaal 4 uur in de auto per dag. Maar er zijn ook dagen waarop we helemaal niet rijden. Voor en na de reis zijn er twee acclimatiseringsdagen in de oasestad Atar, waar je normaal gesproken per vliegtuig arriveert en weer vertrekt. 

– Hoeveel bewoonde wereld komen we onderweg tegen, waar we bijvoorbeeld proviand kunnen kopen?
We komen in twee of drie bewoonde oases met winkeltjes. In de woestijn treffen we nomaden. Ik ga er vanuit dat we hooguit 4 dagen achter elkaar niet in bewoonde oases zijn, maar waarschijnlijk minder.

– Hoeveel mensen gaan er mee?
Ik streef naar minimaal 4, en maximaal 6 deelnemers per reis.

– Wat zijn de precieze data?
De reis vindt plaats van 5 tot 19 november 2022.

– Hoe vinden we onze weg? Met GPS?
Ik huur een Mauritaniër in als gids. En ik heb een GPS. Maar navigeren met google maps op je telefoon kan ook. (Dan dien je wel van tevoren de kaarten van het gebied te downloaden, want we hebben onderweg weinig internet).

– Zijn er dodelijke dieren die we tegen kunnen komen?
In de woestijn leven schorpioenen en slangen. Maar we komen weinig gevaarlijke varianten tegen. Wel is het verstandig om ’s nachts in een afgesloten tent te slapen.

– Hoe koud kan het ’s nachts worden?
In november heb je ’s nachts hooguit een trui nodig, de temperatuur daalt tot zo’n 12 graden. Overdag is het tussen de 25 en 30 graden. Niet extreem heet dus, en ook niet extreem koud.

– In Mauritanië geldt de sharia. Wat betekent dat in de praktijk?
Mauritanië is een islamitische republiek, maar de wet wordt niet heel streng toegepast. Als buitenlandse vrouw ben je niet verplicht om een hoofddoek te dragen. Alcohol is verboden, en wordt op de grens in beslag genomen.

– Welke taal spreken ze in Mauritanië?
Arabisch is de nationale taal. Maar met Frans kun je op de meeste plaatsen ook goed uit de voeten. Engels wordt weinig gesproken.

– Moet ik oefenen met het wisselen van banden?
Nee, dat doe ik voor je.

– Stel dat 1 auto er mee ophoudt, wat dan?
Ik heb een satelliettelefoon, en regel een vrachtwagen om de auto af te voeren. Daarna huur ik op mijn kosten een vervangende auto. Denk dat dat maximaal 2 dagen oponthoud geeft.

– Hebben we onderweg stroom?
Wel in Atar, de stad waar we onze tocht beginnen en eindigen. En ook nog op 2 of 3 andere plaatsen waar we onderweg doorheen komen. Maar meestal verblijven we op plekken zonder elektriciteit. Ik heb zonodig een omvormer in mijn auto, die 220 volt levert.

– Heeft mijn telefoon bereik?
Meestal niet. Je kunt eventueel een Thuraya satelliettelefoon aanschaffen (is tweedehands niet duur – bijvoorbeeld via Marktplaats). Als je daar je eigen sim-kaart instopt kun je overal in de woestijn telefoneren – en internetten, met de juiste aanpassingen/instellingen. Ik heb een Thuraya zonder internet.

Aanbevelingen van mensen die mee gingen:

“Absoluut aan te raden” (Kristien Hemmerechts)

“Deze reis kan ik uit ervaring van harte aanbevelen. Je bent echt midden in de woestijn onder professionele maar tegelijk relaxte begeleiding. Een onvergetelijke ervaring. Ik zeg doen!” (Ernest Claassen)

“Als ik nog niet mee was geweest, zou ik zeker meegaan” (Anthon Keuchenius)

 

En hier een filmpje van de reis van 2017: